Çocukla Oyun Terapisi
“Oyuncaklar çocuğun kelimeleridir. Oyunu ise, ne anlatmak istediğidir”.
Haim G. Ginott
Çocuklar İçin Oyunun Önemi
Oyun tüm çocukların evrensel dilidir. Dikkatle gözlemlendiğinde çocukların oyunlarda kendilerini daha iyi ifade ettikleri anlaşılmaktadır. Oyun, bunu çocukların farklı rolleri üstlenmelerine, hayatın içindeki rolleri öğrenmelerine ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayarak yapmaktadır. Bu sayede çocuklar, toplum kurallarını kolay ve sınırsız bir biçimde öğrenebilirler. Kendi sıralarını beklemek, paylaşmak, başkalarının haklarına saygı duymak, bireysel haklarına sahip çıkmak, kurallara ve sınırlara saygı göstermek, özgüven kazanmak ve kendini ifade edebilmek gibi davranışların oyunun içindeki varlığıyla, gerçek dünya için hazır bulunmalarına yardımcı olur.
Bunların yanında çocuklar, oyunu deneyimlerken; dikkat kazanma, el-göz koordinasyonunun ve küçük kas gruplarının gelişimi, çevreyi keşfedebilme, duyuların gelişmesi ve yaratıcı düşünme gibi becerileri kazanarak yine gerçek hayata hazır bir noktaya gelmeye başlamaktadırlar.
Oyun Terapisi
Oyun terapisi; terapistin, çocuk için çok önemli olan oyun dilini kullanmasıyla başlar. Terapide normal konuşma dilinin aksine sembolik bir iletişim kurulur. Çocuklar oyunun içindeki oyuncaklar ile yani semboller üzerinden terapiste duygularını ve ihtiyaçlarını aktarmaya başlar. Çocuklar kendi problemlerini çözmek için biriken gerilim, engellenme, güvensizlik, saldırganlık ve korku gibi duyguları davranışlarıyla dışa vurarak göstermek istediklerinde oyun terapisi bu duyguları ve davranışları kapsayan bir alan olarak çocuklar için orada olmaktadır. Aynı zamanda çocuk, oyun sırasında sembolik olarak yaşadığı travmatik olayla ilgili bir deneyim ve korku yaşadığında bu travma için bir çözüm arayışına girecektir. Bu çözüm arayışı da çocuğun problemlerle baş etme ve uyum sağlama becerisinin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır.
Deneyimsel Oyun Terapisi
Deneyimsel oyun terapisinde, 2-11 yaş aralığındaki çocukların iç dünyalarını ve ihtiyaçlarını ifade etme şekilleri oyun ve oyuncaklarla gerçekleştirilir.
Çocukların dil gelişimi her ne kadar ilerlemiş olsa dahi duygularını yetişkinler gibi ifade edemeyebilirler. Sözlü konuşmanın aksine terapi ortamında terapist ve çocuk arasında sembolik bir iletişim başlar. Çocuklar, oyunun içindeki oyuncaklar ile metafor kurarak terapiste zorlandığı veya ihtiyaç duyduğu deneyimlerini aktarabilir. Deneyimsel oyun terapisi, çocuğun içsel dünyasında mücadele ettiği duygusal olayları, tekrar eden oyunlarla yeniden yaratarak, bu deneyimleri dönüştürme fırsatı sağlamaktadır.
Theraplay
Theraplay, yaklaşımı ilişki odaklı olan ve bağlanma teorisini merkez alan bir oyun terapisi türüdür. Çocuk ve ebeveyn ilişkisinde, güvenli bağlanmanın yolunu renklendirmekte ve desteklemektedir. Bunun yanısıra var olan bağlanmayı da geliştirmeyi hedeflemektedir.
Theraplay, iki kişinin anın içinde bağ kurmasını ve yakınlaşmasını sağlayan çok sayıda aktiviteden yararlanmaktadır. Aktiviteler, yetişkin tarafından yönetilir ve çok çeşitlidir. Bazen hareketli, bazen sakin olabilir. Temel amaç, bakım veren ve çocuğun arasındaki ilişkiyi güçlendirmektir.