Boşanma Sürecine Dair İpuçları

Çocukluğa dair konuşmaya başlamadan önce, içimizdeki çocuğa bir soru sorarak başlayalım: “Şu anki halimle tekrar çocuk olsam, neye ihtiyaç duyardım?” Sevgi, şefkat ve güvenlik muhtemelen ilk akla gelen ihtiyaçlar olabilir. Ebeveynleri boşanma sürecinde olan veya boşanmış ebeveynlere sahip çocuklar da benzer ihtiyaçlar hissedebilir. Cümlelerime başlamadan, kelimelerin ardında sıkışıp kalmaması için, öncelikle tüm çocuklar adına sonsuz sevgi, şefkat ve güvenlik diliyorum.

Ebeveynlerin boşanması, çocuğun yaşına ve ruhsal durumuna bağlı olarak farklılık gösteren bir yas sürecini başlatabilir. Bu nedenle, bir çocuk özelinde aile içindeki bazı ihtiyaçlar değişkenlik gösterebilir. Ebeveynlerin ayrılığı ile birlikte ailedeki değişiklikler mümkün olduğunca düzenlenebilir ve çocuğun günlük yaşamına dair ortak sınırlar ve kurallar yeniden belirlenebilir.

Yapılan farklı araştırmalarda, boşanmanın belirli aşamaları olduğundan söz edilir. Bunlar; duygusal boşanma, hukuki boşanma, ekonomik boşanma, ebeveyn olarak boşanma ve sosyal boşanma olarak sıralanabilir. Buna göre, “boşanma” kelimesi her ne kadar kısa ve net bir anlam taşışa bile, boşanmanın çok farklı ayrılık süreçlerini bir araya getirdiği söylenebilir. Dolayısıyla yaşanan süreç ebeveynler için de yeni ve zorlayıcı olabilir. Dış dünyadaki değişiklikler, çocukların iç dünyasında da aynı şekilde zorlu olabilir; çocuklarda bu tür değişimler zaman zaman kafa karışıklığına yol açabilir.

Bunun yanı sıra, çocuklar için boşanmanın yaşlarına uygun şekilde anlatılması ve boşanma sonrası düzenlemelerin yapılması son derece önemlidir. Ek olarak bu dönemde, çocuğun her iki ebeveyninin de şefkatine ihtiyaç duyabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Yapılan araştırmalarda, çatışma içinde büyütülen çocuklar yerine, boşanmış ve olabildiğince düzenli bir ortamda yetiştirilen çocukların bu süreçten daha az etkilendiği gösterilmiştir. Bu gibi süreçlerde, çocuklar, ebeveynleri arasında yaşanan zorlukları hissedebilir; ancak bu duygular oldukça normaldir.

Boşanma süreci ve sonrasında çocuğa onun hakkında oluşturulan geleceğe dair netleşen planlar aktarılabilir. Örneğin, artık iki farklı eve sahip olan çocuk adına ortak uyku ve yemek zamanları/menüleri gibi düzenlemeler sağlanabilir. Böylece, çocuğun farklı ebeveynleriyle geçireceği günlere dair zihninde daha stabil ve güvenli bir çerçeve oluşturulabilir.

Bu süreçte destek almak isteyen ebeveynler, hem kendileri hem de çocukları için uzman desteğine başvurabilirler. Boşanma sürecinde, yetişkinlerin kişisel kaynaklarını güçlendirmesi oldukça değerlidir. Bunun yanı sıra, çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarına uygun şekilde desteklenmesi, iç dünyasındaki güvenli bağları güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Klinik Psikolog

İdil Biçer

Style Switcher

Check out different color options and styles.